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dc.contributor.author
Faroux, Juan Manuel  
dc.contributor.author
Ureta, María Micaela  
dc.contributor.author
Tymczyszyn, Emma Elizabeth  
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea  
dc.date.available
2021-03-01T12:12:55Z  
dc.date.issued
2020-11  
dc.identifier.citation
Faroux, Juan Manuel; Ureta, María Micaela; Tymczyszyn, Emma Elizabeth; Gomez Zavaglia, Andrea; An overview of peroxidation reactions using liposomes as model systems and analytical methods as monitoring tools; Elsevier Science; Colloids and Surfaces B: Biointerfaces; 195; 11-2020; 1-12  
dc.identifier.issn
0927-7765  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/126933  
dc.description.abstract
Phospholipids are building blocks of biological membranes having a key role in cellular functionality. The presence of unsaturated fatty acids in their conformation makes them prompt to oxidation reactions, leading to dysfunctions of living cells or to instability of lipid containing food products. The aim of this review is to gather together the latest advances on the understanding on lipids' peroxidation, using liposomes as model systems, including the main available analytical methods to monitor peroxidation reactions, with special emphasis on Fourier Transform Infrared (FTIR) and Raman spectroscopies. Lipid peroxidation is the most widely studied free radical chain reaction, which occurs in three steps: initiation, propagation and termination, making difficult to determine peroxidation products. Using liposomes as model membrane systems provides a useful tool to investigate the effects of free radicals. Different analytical methods enable the determination of peroxidation primary or secondary products. In particular, FTIR and Raman spectroscopies allow the simultaneous determination of peroxidation products in a non-destructive and easy-to-use manner. A quick monitoring of both reagents and products provides a reliable method for the quality control of industrial products or even for diagnostics, thus underlying the strong potential of vibrational spectroscopic based techniques.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANALYTICAL METHODS  
dc.subject
LIPOSOMES  
dc.subject
PEROXIDATION REACTIONS  
dc.subject
VIBRATIONAL SPECTROSCOPY  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
An overview of peroxidation reactions using liposomes as model systems and analytical methods as monitoring tools  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-01-18T15:42:29Z  
dc.identifier.eissn
1873-4367  
dc.journal.volume
195  
dc.journal.pagination
1-12  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Faroux, Juan Manuel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ureta, María Micaela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tymczyszyn, Emma Elizabeth. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Colloids and Surfaces B: Biointerfaces  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y86m46dp  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.colsurfb.2020.111254