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dc.contributor.author
Faroux, Juan Manuel
dc.contributor.author
Ureta, María Micaela
dc.contributor.author
Tymczyszyn, Emma Elizabeth
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea
dc.date.available
2021-03-01T12:12:55Z
dc.date.issued
2020-11
dc.identifier.citation
Faroux, Juan Manuel; Ureta, María Micaela; Tymczyszyn, Emma Elizabeth; Gomez Zavaglia, Andrea; An overview of peroxidation reactions using liposomes as model systems and analytical methods as monitoring tools; Elsevier Science; Colloids and Surfaces B: Biointerfaces; 195; 11-2020; 1-12
dc.identifier.issn
0927-7765
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/126933
dc.description.abstract
Phospholipids are building blocks of biological membranes having a key role in cellular functionality. The presence of unsaturated fatty acids in their conformation makes them prompt to oxidation reactions, leading to dysfunctions of living cells or to instability of lipid containing food products. The aim of this review is to gather together the latest advances on the understanding on lipids' peroxidation, using liposomes as model systems, including the main available analytical methods to monitor peroxidation reactions, with special emphasis on Fourier Transform Infrared (FTIR) and Raman spectroscopies. Lipid peroxidation is the most widely studied free radical chain reaction, which occurs in three steps: initiation, propagation and termination, making difficult to determine peroxidation products. Using liposomes as model membrane systems provides a useful tool to investigate the effects of free radicals. Different analytical methods enable the determination of peroxidation primary or secondary products. In particular, FTIR and Raman spectroscopies allow the simultaneous determination of peroxidation products in a non-destructive and easy-to-use manner. A quick monitoring of both reagents and products provides a reliable method for the quality control of industrial products or even for diagnostics, thus underlying the strong potential of vibrational spectroscopic based techniques.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANALYTICAL METHODS
dc.subject
LIPOSOMES
dc.subject
PEROXIDATION REACTIONS
dc.subject
VIBRATIONAL SPECTROSCOPY
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
An overview of peroxidation reactions using liposomes as model systems and analytical methods as monitoring tools
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-01-18T15:42:29Z
dc.identifier.eissn
1873-4367
dc.journal.volume
195
dc.journal.pagination
1-12
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Faroux, Juan Manuel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ureta, María Micaela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tymczyszyn, Emma Elizabeth. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Colloids and Surfaces B: Biointerfaces
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y86m46dp
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.colsurfb.2020.111254
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