Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Andres, Silvina Cecilia  
dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.date.available
2020-12-23T15:32:00Z  
dc.date.issued
2002-03  
dc.identifier.citation
Andres, Silvina Cecilia; Giannuzzi, Leda; Zaritzky, Noemi Elisabet; Quality parameters of packaged refrigerated apple cubes in orange juice; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 35; 8; 3-2002; 670-679  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/121134  
dc.description.abstract
The quality of apple cubes (Red Delicious and Granny Smith) maintained in pasteurised or fresh orange juice with sucrose and chemical preservatives: acidulants (citric and ascorbic acids) and potassium sorbate or sodium benzoate, packaged in plastic films of different gaseous permeability (polyethylene (PE) and EVA-SARAN-EVA (ESE)), was analysed during storage at 10°C. Surface colour, microbial growth and instrumental texture changes were measured. Microbial flora was identified, and its growth was mathematically modelled. Shelf-life values of 10 d in polyethylene and higher than 25 d in ESE film, maintaining acceptable quality attributes, were obtained for both apple varieties in pasteurised juices. For Red Delicious in unpasteurised orange juice with acidulants and potassium sorbate (0.125-0.250 g/kg), shelf-life values were 7.5-8.5 d in PE and higher than 15 d in ESE film. For Granny Smith apples in unpasteurised juice without potassium sorbate, shelf-life values were 10 d in PE and higher than 15 d in ESE. Higher concentrations (0.375-0.50 g/kg) of potassium sorbate adversely affected colour. Sodium benzoate was discarded as preservative because it produced severe browning in both apple varieties. All the samples showed safe sanitary conditions; coliforms microorganisms did not grow in any of the tested conditions.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
FILM PACKAGING  
dc.subject
ORANGE JUICE  
dc.subject
PRESERVATIVES  
dc.subject
REFRIGERATED APPLE CUBES  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Quality parameters of packaged refrigerated apple cubes in orange juice  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-12-04T18:41:34Z  
dc.identifier.eissn
1096-1127  
dc.journal.volume
35  
dc.journal.number
8  
dc.journal.pagination
670-679  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Andres, Silvina Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/ya8kqzjj  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1006/fstl.2002.0817