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dc.contributor.author
Moreno, María Alejandra
dc.contributor.author
Bojorges, Hylenne
dc.contributor.author
Falcó, Irene
dc.contributor.author
Sánchez, Gloria
dc.contributor.author
López Carballo, Gracia
dc.contributor.author
Lopez Rubio, Amparo
dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana
dc.contributor.author
Isla, Maria Ines
dc.contributor.author
Fabra, María José
dc.date.available
2020-12-11T18:17:31Z
dc.date.issued
2020-05
dc.identifier.citation
Moreno, María Alejandra; Bojorges, Hylenne; Falcó, Irene; Sánchez, Gloria; López Carballo, Gracia; et al.; Active properties of edible marine polysaccharide-based coatings containing Larrea nitida polyphenols enriched extract; Elsevier; Food Hydrocolloids; 102; 5-2020; 1-11; 105595-105595
dc.identifier.issn
0268-005X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/120256
dc.description.abstract
The aim of this work was to develop active edible coatings based on marine polysaccharide matrices and polyphenols-enriched native plant extracts from arid and semiarid regions of Argentina. Initially, five plant extracts were characterized in terms of antioxidant, antibacterial and antiviral activity and the one with better biological properties and no toxicity or genotoxicity, Larrea nitida (Ln) extract, was incorporated into agar, alginate or agar/alginate matrices. The Ln extract-containing films were characterized in terms of physicochemical and polyphenols release performance in food simulants. The incorporation of Ln extract provided darker films, with a more saturated orange-brownish color and with negligible effects on mechanical and barrier properties. Additionally, all the coatings showed antiviral activity when applied to blueberries against murine norovirus (MNV), a cultivable norovirus surrogate. The coatings of agar and Ln extract was able to reduce the infectivity of MNV below the limit of detection after over-night (ON) incubation at 25 °C and after 4 days at 10 °C storage. These edible polysaccharides coatings containing Ln extract could be an alternative to reduce or eliminate foodborne viruses and protect the food against oxidative process.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIBACTERIAL FILMS
dc.subject
ANTIVIRAL FILMS
dc.subject
BERRIES
dc.subject
LARREA NITIDA EXTRACT
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Active properties of edible marine polysaccharide-based coatings containing Larrea nitida polyphenols enriched extract
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-18T17:06:52Z
dc.journal.volume
102
dc.journal.pagination
1-11; 105595-105595
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Moreno, María Alejandra. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bojorges, Hylenne. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España
dc.description.fil
Fil: Falcó, Irene. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España
dc.description.fil
Fil: Sánchez, Gloria. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España
dc.description.fil
Fil: López Carballo, Gracia. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España
dc.description.fil
Fil: Lopez Rubio, Amparo. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fabra, María José. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España
dc.journal.title
Food Hydrocolloids
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0268005X19322416
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2019.105595
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