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dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra
dc.contributor.author
Ferrero, Cristina
dc.contributor.author
Bertola, Nora Cristina
dc.contributor.author
Martino, Miriam Nora
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet
dc.date.available
2020-12-09T17:21:19Z
dc.date.issued
2002-12
dc.identifier.citation
Garcia, Maria Alejandra; Ferrero, Cristina; Bertola, Nora Cristina; Martino, Miriam Nora; Zaritzky, Noemi Elisabet; Edible coatings from cellulose derivatives to reduce oil uptake in fried products; Elsevier; Innovative Food Science & Emerging Technologies; 3; 4; 12-2002; 391-397
dc.identifier.issn
1466-8564
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/120015
dc.description.abstract
Methylcellulose (MC) and hydroxypropylmethylcellulose (HPMC) were used in coating formulations to reduce oil uptake in deep-fat frying potato strips and dough discs. MC coatings were more effective in reducing oil uptake than HPMC ones. The effect of plasticizer addition (sorbitol) was also evaluated. The best formulations were 1% MC and 0.5% sorbitol for fried potatoes and 1% MC and 0.75% sorbitol for dough discs. For these formulations, oil uptake reduction was 40.6 and 35.2% for potato strips and dough discs compared to the uncoated samples; the increase in water content was 6.3 and 25.7%, respectively. Non-significant differences in texture of coated and uncoated samples were observed. Although instrumental color differences were detected, all samples were accepted by the non-trained panel.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CELLULOSE DERIVATIVES
dc.subject
DEEP-FAT FRYING
dc.subject
DOUGHNUTS
dc.subject
EDIBLE COATINGS
dc.subject
OIL-UPTAKE
dc.subject
POTATOES
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Edible coatings from cellulose derivatives to reduce oil uptake in fried products
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-12-04T18:42:43Z
dc.identifier.eissn
1878-5522
dc.journal.volume
3
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
391-397
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ferrero, Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bertola, Nora Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.journal.title
Innovative Food Science & Emerging Technologies
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y2ym8cnk
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/S1466-8564(02)00050-4
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