Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Alternaria toxins in Argentinean wheat, bran, and flour

Romero Bernal, Ángela Rocío; Reynoso, Cora Marcela; García Londoño, Víctor AlonsoIcon ; Broggi, Leticia Elvira; Resnik, Silvia Liliana
Fecha de publicación: 01/2019
Editorial: Taylor & Francis Ltd
Revista: Food Additives And Contaminants. Part B - Surveillance Communications
ISSN: 1939-3210
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Alimentos y Bebidas

Resumen

Alternaria species have been reported to infect a wide variety of vegetables, fruits, and cereal crops. Wheat is one of the most consumed cereal worldwide. A sensitive HPLC-DAD methodology was applied to quantify alternariol (AOH), alternariol methyl ether (AME) and tenuazonic acid (TeA) in 65 samples of whole wheat, bran, and flour. The extraction methodology allowed extracting the three toxins simultaneously. Limits of detection in wheat were 3.4, 4.5, and 0.5 µg kg −1 for AOH, AME and TeA, respectively. For bran, these data were 3.1, 4.5, and 12 µg kg −1 and for flour 50, 70, and 14 µg kg −1 , respectively. The studied recoveries were higher than 70% and RSD was below 10%. Wheat and bran samples showed low AOH and AME contamination compared to TeA. The averages levels found for TeA in wheat, bran and flour were 19,190, 16,760, and 7360 µg kg −1 , respectively.
Palabras clave: ALTERNARIOL , ALTERNARIOL METHYL ETHER , TENUAZONIC ACID , WHEAT
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Tamaño: 754.3Kb
Formato: PDF
.
Solicitar
Licencia
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/118033
URL: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19393210.2018.1509900
DOI: http://dx.doi.org/10.1080/19393210.2018.1509900
Colecciones
Articulos(SEDE CENTRAL)
Articulos de SEDE CENTRAL
Citación
Romero Bernal, Ángela Rocío; Reynoso, Cora Marcela; García Londoño, Víctor Alonso; Broggi, Leticia Elvira; Resnik, Silvia Liliana; Alternaria toxins in Argentinean wheat, bran, and flour; Taylor & Francis Ltd; Food Additives And Contaminants. Part B - Surveillance Communications; 12; 1; 1-2019; 24-30
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES