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dc.contributor.author
Agustinelli, Silvina Paola
dc.contributor.author
Salvadori, Viviana Olga
dc.contributor.author
Yeannes, Maria Isabel
dc.date.available
2020-11-05T20:06:55Z
dc.date.issued
2015-06
dc.identifier.citation
Agustinelli, Silvina Paola; Salvadori, Viviana Olga; Yeannes, Maria Isabel; Osmotic dehydration of mackerel (Scomber japonicus) fillets by means of binary and ternary solutions; International Association of Food and Nutrition Scientists; International Journal of Food and Nutritional Sciences; 4; 3; 6-2015; 132-141
dc.identifier.issn
2319-1775
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/117726
dc.description.abstract
Osmotic dehydration of mackerel fillets was achieved by immersing them in binary and ternary solutions (NaCl/water or NaCl/sucrose/water). The kinetics of water loss and NaCl and sucrose gains were studied, as well as the accuracy of empirical models to explain these experimental behaviours. The results show how the presence of both solutes can enhance water loss and also interfere in each other’s diffusion. Among the three empirical models analyzed, Peleg’s equation proves to be the most suitable (R2 >0.836) to describe all the mass transfer process. A modified Peleg’s model was also obtained with a high performance to describe the relationship between water content of mackerel fillets and sucrose and NaCl concentration in binary and ternary solutions.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
International Association of Food and Nutrition Scientists
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
OSMOTIC DEHYDRATION
dc.subject
MACKEREL
dc.subject
SUCROSE
dc.subject
EMPIRICAL MODELS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Osmotic dehydration of mackerel (Scomber japonicus) fillets by means of binary and ternary solutions
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-10-27T17:47:05Z
dc.identifier.eissn
2320-7876
dc.journal.volume
4
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
132-141
dc.journal.pais
India
dc.description.fil
Fil: Agustinelli, Silvina Paola. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salvadori, Viviana Olga. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Yeannes, Maria Isabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food and Nutritional Sciences
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y2j6ao6l
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.ijfans.org/article.asp?issn=2319-1775;year=2015;volume=4;issue=3;spage=132;epage=141;aulast=Agustinelli;type=0
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