Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Agustinelli, Silvina Paola  
dc.contributor.author
Salvadori, Viviana Olga  
dc.contributor.author
Yeannes, Maria Isabel  
dc.date.available
2020-11-05T20:06:55Z  
dc.date.issued
2015-06  
dc.identifier.citation
Agustinelli, Silvina Paola; Salvadori, Viviana Olga; Yeannes, Maria Isabel; Osmotic dehydration of mackerel (Scomber japonicus) fillets by means of binary and ternary solutions; International Association of Food and Nutrition Scientists; International Journal of Food and Nutritional Sciences; 4; 3; 6-2015; 132-141  
dc.identifier.issn
2319-1775  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/117726  
dc.description.abstract
Osmotic dehydration of mackerel fillets was achieved by immersing them in binary and ternary solutions (NaCl/water or NaCl/sucrose/water). The kinetics of water loss and NaCl and sucrose gains were studied, as well as the accuracy of empirical models to explain these experimental behaviours. The results show how the presence of both solutes can enhance water loss and also interfere in each other’s diffusion. Among the three empirical models analyzed, Peleg’s equation proves to be the most suitable (R2 >0.836) to describe all the mass transfer process. A modified Peleg’s model was also obtained with a high performance to describe the relationship between water content of mackerel fillets and sucrose and NaCl concentration in binary and ternary solutions.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
International Association of Food and Nutrition Scientists  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
OSMOTIC DEHYDRATION  
dc.subject
MACKEREL  
dc.subject
SUCROSE  
dc.subject
EMPIRICAL MODELS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Osmotic dehydration of mackerel (Scomber japonicus) fillets by means of binary and ternary solutions  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-10-27T17:47:05Z  
dc.identifier.eissn
2320-7876  
dc.journal.volume
4  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
132-141  
dc.journal.pais
India  
dc.description.fil
Fil: Agustinelli, Silvina Paola. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salvadori, Viviana Olga. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Yeannes, Maria Isabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food and Nutritional Sciences  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y2j6ao6l  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.ijfans.org/article.asp?issn=2319-1775;year=2015;volume=4;issue=3;spage=132;epage=141;aulast=Agustinelli;type=0