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dc.contributor.author
Matta, Eliana Genoveva
dc.contributor.author
Tavera Quiroz, Maria Jose
dc.contributor.author
Bertola, Nora Cristina
dc.date.available
2020-11-04T16:21:14Z
dc.date.issued
2019-03
dc.identifier.citation
Matta, Eliana Genoveva; Tavera Quiroz, Maria Jose; Bertola, Nora Cristina; Active edible films of methylcellulose with extracts of green apple (Granny Smith) skin; Elsevier Science; International Journal of Biological Macromolecules; 124; 3-2019; 1292-1298
dc.identifier.issn
0141-8130
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/117618
dc.description.abstract
The aim a present study was developed methylcellulose (MC) active edible films with extracts of green apple skin, as model systems of edible coating. Active edible films were developed by incorporation of ethanolic extract of freeze-dried apple skin (EEFD) and aqueous extract of apple skin (AES) at 10, 20 and 25% (v/v) concentrations. Analysis of thermal, mechanical and functional properties was carried out. Results showed that incorporation of green apple skin extracts into MC films contribute to total phenolic content and antioxidant properties. Addition of green apple skin extracts generated shifts toward lower glass transition temperature values regarding MC films without extracts. A lower tensile strength and increased elongation at break in MC-AES films were observed. Mechanical properties of MC-EEFD films were less affected by the increase in extract concentration due to absence of the plasticizing effect of sugars present in AES. The methylcellulose films are important for actives edibles coatings with applications in the food industry.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ACTIVE FILM
dc.subject
ANTIOXIDANTS
dc.subject
GREEN APPLE SKIN
dc.subject
METHYLCELLULOSE
dc.subject
POLYPHENOLS
dc.subject.classification
Bioproductos, Biomateriales, Bioplásticos, Biocombustibles, Bioderivados, etc.
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Active edible films of methylcellulose with extracts of green apple (Granny Smith) skin
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-10-27T17:47:57Z
dc.identifier.eissn
1879-0003
dc.journal.volume
124
dc.journal.pagination
1292-1298
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Matta, Eliana Genoveva. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tavera Quiroz, Maria Jose. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad de Sucre. Facultad de Ingenieria. Departamento de Ingenieria Agroindustrial.; Colombia
dc.description.fil
Fil: Bertola, Nora Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Biological Macromolecules
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y2gtz39r
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2018.12.114
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