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Artículo

La producción de betacianinas es afectada por algunos factores extrínsecos e intrínsecos en plántulas de quinoa (Chenopodium quinoa Willd.)

Gallardo, Miriam Rosa Angela; Prado, Fernando EduardoIcon
Fecha de publicación: 12/2004
Editorial: Fundación Miguel Lillo
Revista: Lilloa
ISSN: 0075-9481
Idioma: Español
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Ciencias de las Plantas, Botánica

Resumen

Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) has only been so far exploited as a seed-producing plant for human and animal nourishment. However, it may become a potential source of natural atoxic pigments by means of an optimization of crop conditions. We carried out a study in order to know the effect of intrinsic and extrinsic factors on the production of betacyanins in quinoa seedlings. Results obtained revealed that the biosynthesis of betacyanins at a cotyledon level is not light-dependent, whereas for hypocotyle light is an essential requirement. Although, the regulatory mechanisms of betacyanins production are unknown, the evidence reported in this work would prove the existence of a certain type of mechanism mediated by growth regulators and dependent on the kind radiation. Thus, while fluorescent light exhibited and inducing effect on biosynthesis, green radiation, UV-A and UV-B showed an inhibiting effect. Results obtained allow us to assume that unlike what occurs with flavonoids and antocyanins, betacyanins would not play any protective role against UV-B radiation. The probable role of betacyanins is here discussed
Palabras clave: BETACIANINA , CHENOPODIUM QUINOA , PLANTULA , PRODUCCION
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info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Argentina (CC BY-NC-ND 2.5 AR)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/116916
URL: http://www.lillo.org.ar/journals/index.php/lilloa/issue/archive/2
Colecciones
Articulos(CCT - NOA SUR)
Articulos de CTRO.CIENTIFICO TECNOL.CONICET - NOA SUR
Citación
Gallardo, Miriam Rosa Angela; Prado, Fernando Eduardo; La producción de betacianinas es afectada por algunos factores extrínsecos e intrínsecos en plántulas de quinoa (Chenopodium quinoa Willd.); Fundación Miguel Lillo; Lilloa; 41; 1-2; 12-2004; 151-161
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