Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Seijo, Mariana  
dc.contributor.author
Bryk, Gabriel  
dc.contributor.author
Zeni Coronel, Estefania Magali  
dc.contributor.author
Bonanno, Marina Soledad  
dc.contributor.author
Rio, Maria Esther  
dc.contributor.author
Pita Martín de Portela, María Luz  
dc.contributor.author
Zeni, Susana Noemi  
dc.date.available
2020-10-21T18:02:29Z  
dc.date.issued
2018-11-02  
dc.identifier.citation
Seijo, Mariana; Bryk, Gabriel; Zeni Coronel, Estefania Magali; Bonanno, Marina Soledad; Rio, Maria Esther; et al.; Effect of Adding a Galacto-Oligosaccharides/Fructo-Oligosaccharides (GOS/FOS®) Mixture to a Normal and Low Calcium Diet, on Calcium Absorption and Bone Health in Ovariectomy-Induced Osteopenic Rats; Springer; Calcified Tissue International; 104; 3; 2-11-2018; 301-312  
dc.identifier.issn
0171-967X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/116253  
dc.description.abstract
Menopause is associated with bone loss. Prebiotics increase Ca, inorganic phosphorus (Pi), and Mg absorption, improving bone health. These increases would supply an extra amount of minerals, decreasing bone resorption and possibly reversing ovariectomy-induced bone loss. The present experimental study sought to evaluate the effect of adding a prebiotic GOS/FOS® mixture to a normal or a low Ca diet on Ca, Pi, and Mg absorption, in osteopenic rats. Four groups of n = 8 rats each were OVX, and 8 rats were SHAM operated. All rats were fed a commercial diet for 45 days. They were then fed one of the following diet for 45 days: C-0.5%: SHAM fed AIN 93 M containing 0.5%Ca; O-0.5% and O-0.3%: OVX rats fed AIN 93 M, containing 0.5% or 0.3%Ca, respectively; GF-0.5% and GF-0.3%: OVX rats fed AIN 93 M, containing 0.5% or 0.3%Ca+ 2.5% GOS/FOS®, respectively. At the end of the experimental time point, Ca, P, and MgAbs% was significantly higher in GF-0.5% and GF-0.3% as compared to the remaining groups (p < 0.01). Irrespective of diet Ca content, CTX decreased whereas femur Ca and P content, tibia BV/TV and GPC.Th, lumbar spine and proximal tibia BMD, bone strength, bone stiffness, and elastic modulus increased in the GF-0.5% and GF-0.3% groups as compared to O-0.5% and O-0.3%, respectively (p < 0.05). This prebiotic mixture would be a useful tool to prevent the increase in bone loss associated with menopause and aging.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
RATS  
dc.subject
BONE LOSS  
dc.subject
PREBIOTIC  
dc.subject
CALCIUM ABSORPTION AND RETENTION  
dc.subject.classification
Otras Ciencias de la Salud  
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Effect of Adding a Galacto-Oligosaccharides/Fructo-Oligosaccharides (GOS/FOS®) Mixture to a Normal and Low Calcium Diet, on Calcium Absorption and Bone Health in Ovariectomy-Induced Osteopenic Rats  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-10-14T21:20:38Z  
dc.journal.volume
104  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
301-312  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlín  
dc.description.fil
Fil: Seijo, Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bryk, Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Odontología. Cátedra de Bioquímica General y Bucal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zeni Coronel, Estefania Magali. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bonanno, Marina Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rio, Maria Esther. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pita Martín de Portela, María Luz. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Bromatología y Nutrición Experimental; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zeni, Susana Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Odontología. Cátedra de Bioquímica General y Bucal; Argentina  
dc.journal.title
Calcified Tissue International  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/10.1007/s00223-018-0490-5  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007%2Fs00223-018-0490-5