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dc.contributor.author
Perez Calderon, John Freddy
dc.contributor.author
Santos, Maria Victoria
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet
dc.date.available
2020-10-05T20:29:13Z
dc.date.issued
2020-10
dc.identifier.citation
Perez Calderon, John Freddy; Santos, Maria Victoria; Zaritzky, Noemi Elisabet; Synthesis, characterization and application of cross-linked chitosan/oxalic acid hydrogels to improve azo dye (Reactive Red 195) adsorption; Elsevier Science; Reactive & Functional Polymers; 155; 10-2020; 1-14
dc.identifier.issn
1381-5148
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/115462
dc.description.abstract
Cross-linked oxalic acid/chitosan hydrogels (ChOxb) were synthesized, characterized and tested for the adsorption of azo-dyes (Reactive Red 195 RR195) in contaminated wastewater; this novel biodegradable material was highly efficient. SEM-EDS and N2 adsorption/desorption were used to analyze specific area; FTIR-ATR spectra evidenced electrostatic interactions between protonated amino groups of chitosan and oxalate ions (intensity decrease and shift of amide-II band). Adsorption performance in batch assays showed a maximum percentage of removal of 90.6%, at pH = 4 (initial dye concentration of 300 mg.L−1). The maximum adsorption capacity (Qm) at pH = 4 was 110.7 mg.g−1, positioning ChOxb as one of the most efficient adsorption materials. Oxalic acid (natural organic acid) is an eco-friendly cross-linking agent that reduced swelling and improved chemical stability of ChOxb at low pH = 2.5. Redlich-Peterson adsorption isotherm presented the best fit; adsorption thermodynamic parameters were evaluated. Mixed surface reaction and diffusion-controlled kinetic model was the equation that best fitted kinetic data. FTIR-ATR, SEM-EDS and Z-potential showed electrostatic interactions between dye and amino groups of ChOxb; ChOxd can be reused without losing adsorption capacity and competitive electrostatic interactions between ChOxb-nitrate were observed. This new bio-material is an excellent alternative for the removal of RR195, improving Qm with better structural and functional properties.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ADSORPTION
dc.subject
BIO-SORBENT
dc.subject
CROSSLINKED CHITOSAN
dc.subject
OXALIC ACID
dc.subject
REMOVAL AZO DYE
dc.subject.classification
Otras Ingeniería Química
dc.subject.classification
Ingeniería Química
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.subject.classification
Otras Biotecnología del Medio Ambiente
dc.subject.classification
Biotecnología del Medio Ambiente
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Synthesis, characterization and application of cross-linked chitosan/oxalic acid hydrogels to improve azo dye (Reactive Red 195) adsorption
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-09-25T16:48:22Z
dc.identifier.eissn
1873-166X
dc.journal.volume
155
dc.journal.pagination
1-14
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Perez Calderon, John Freddy. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Santos, Maria Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.journal.title
Reactive & Functional Polymers
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1381514820306866
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.reactfunctpolym.2020.104699
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