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dc.contributor.author
Valerga, Lucia
dc.contributor.author
Darré, Magalí
dc.contributor.author
Zaro, Maria Jose
dc.contributor.author
Vicente, Ariel Roberto
dc.contributor.author
Lemoine, María Laura
dc.contributor.author
Concellón, Analía
dc.date.available
2020-10-05T20:28:13Z
dc.date.issued
2020-10
dc.identifier.citation
Valerga, Lucia; Darré, Magalí; Zaro, Maria Jose; Vicente, Ariel Roberto; Lemoine, María Laura; et al.; The plant age influences eggplant fruit growth, metabolic activity, texture and shelf-life; Elsevier Science; Scientia Horticulturae; 272; 10-2020; 1-8
dc.identifier.issn
0304-4238
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/115461
dc.description.abstract
Vegetable quality shows extensive variation along a single production cycle depending on the harvest season. So far, these effects have been mostly attributed to variations in preharvest climatic conditions, resource availability and cultural practices. Whether or not some of these differences are also influenced by variations in the plant age is unknown. The aim of this work was to evaluate if the plant age modulates eggplant fruit composition at harvest and postharvest performance. Eggplants were synchronically produced in plants having different age (4-or 9-month old). At the same dates fruit was picked and assessed for quality at three developmental stages: Baby (9 cm long), Small-Commercially Mature (Small-CM, 17 cm long) and Large-Commercially Mature (Large-CM, 19 cm long). Eggplants from 4-and 9-month old plants harvested at Small-CM, were stored at 10 °C for 0, 7, 14 and 21 d and evaluated for postharvest performance. Eggplants picked in 4-month plants grew faster, reaching commercial maturity earlier than those developing in older plants. In addition, fruit growing in 4-month plants were softer and had higher respiration rate and sugar content. Instead, the plant age did not affect seed number, size or fruit antioxidant content. Finally, fruit from 4-month plants were less susceptible to postharvest dehydration and softening and stored better. Taken together results show that the plant age significantly affects eggplant fruit growth, metabolic activity, texture and shelf-life.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
POSTHARVEST
dc.subject
PRODUCTION CYCLE
dc.subject
QUALITY
dc.subject
SOLANUM MELONGENA L.
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
The plant age influences eggplant fruit growth, metabolic activity, texture and shelf-life
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-09-25T16:49:53Z
dc.identifier.eissn
1879-1018
dc.journal.volume
272
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Valerga, Lucia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Darré, Magalí. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaro, Maria Jose. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vicente, Ariel Roberto. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lemoine, María Laura. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Concellón, Analía. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Scientia Horticulturae
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y59amqr5
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.scienta.2020.109590
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