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dc.contributor.author
Ruiz Mostacero, Nathalie
dc.contributor.author
Castelli, Maria Victoria
dc.contributor.author
Cutró, Andrea Carla
dc.contributor.author
Hollmann, Axel
dc.contributor.author
Batista, João Marcos
dc.contributor.author
Furlan, Maysa
dc.contributor.author
Valles, Julieta
dc.contributor.author
Fulgueira, Cecilia Luisa
dc.contributor.author
López, Silvia Noelí
dc.date.available
2020-09-16T21:15:48Z
dc.date.issued
2019-06
dc.identifier.citation
Ruiz Mostacero, Nathalie; Castelli, Maria Victoria; Cutró, Andrea Carla; Hollmann, Axel; Batista, João Marcos; et al.; Antibacterial activity of prenylated benzopyrans from Peperomia obtusifolia (Piperaceae); Taylor & Francis Ltd; Natural Product Research; 6-2019; 1-5
dc.identifier.issn
1478-6419
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/114172
dc.description.abstract
Peperomia obtusifolia is a herbaceous perennial plant native to the Americas reported as a traditional medicine to treat snake bites and as a skin cleanser. The bioassay-guided fractionation of crude extracts from aerial parts of P. obtusifolia against a panel of clinically important fungi and bacteria, showed that hexane and dichloromethane extracts demonstrated selective bacterial inhibition, allowing the isolation of the known compounds peperobtusin A (1), and 3,4-dihydro-5-hydroxy-2,7-dimethyl-8-(3”-methyl-2”-butenyl)-2-(4’-methyl-1’,3’-pentadienyl)-2H-1-benzopyran-6-carboxylic acid (2) from dichloromethane extract. Compound 2 was active against Gram-positive bacteria including community acquired methicillin-resistant Staphylococcus aureus (CA-MRSA) isolates and an Enterococcus faecalis vancomycin-resistant strain, with minimal inhibitory concentration (MIC) values of 4 μg/mL (10.8 μM) and 8 μg/mL (21.6 μM) respectively. The interaction of compound 2 with the bacterial membrane was demonstrated by means of Zeta potential experiments on S. aureus, then confirming the membrane damage by fluorescent microscopy experiments.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Taylor & Francis Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIBACTERIAL
dc.subject
CA-MRSA
dc.subject
MRSA
dc.subject
PEPEROMIA OBTUSIFOLIA
dc.subject
PRENYLATED BENZOPYRANS
dc.subject
STAPHYLOCOCCUS AUREUS
dc.subject
ZETA POTENTIAL
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Antibacterial activity of prenylated benzopyrans from Peperomia obtusifolia (Piperaceae)
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-08-05T16:43:44Z
dc.journal.pagination
1-5
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Ruiz Mostacero, Nathalie. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química Orgánica. Área Farmacognosia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Castelli, Maria Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química Orgánica. Área Farmacognosia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cutró, Andrea Carla. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hollmann, Axel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Batista, João Marcos. Universidade Federal de Sao Paulo; Brasil
dc.description.fil
Fil: Furlan, Maysa. Universidade Federal de Sao Paulo; Brasil
dc.description.fil
Fil: Valles, Julieta. Provincia de Santa Fe. Municipalidad de Rosario. Secretaría de Salud. Centro de Especialidades Médicas Ambulatorias de Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fulgueira, Cecilia Luisa. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Microbiología; Argentina
dc.description.fil
Fil: López, Silvia Noelí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química Orgánica. Área Farmacognosia; Argentina
dc.journal.title
Natural Product Research
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14786419.2019.1628751
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/14786419.2019.1628751
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