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dc.contributor.author
Ruiz Mostacero, Nathalie  
dc.contributor.author
Castelli, Maria Victoria  
dc.contributor.author
Cutró, Andrea Carla  
dc.contributor.author
Hollmann, Axel  
dc.contributor.author
Batista, João Marcos  
dc.contributor.author
Furlan, Maysa  
dc.contributor.author
Valles, Julieta  
dc.contributor.author
Fulgueira, Cecilia Luisa  
dc.contributor.author
López, Silvia Noelí  
dc.date.available
2020-09-16T21:15:48Z  
dc.date.issued
2019-06  
dc.identifier.citation
Ruiz Mostacero, Nathalie; Castelli, Maria Victoria; Cutró, Andrea Carla; Hollmann, Axel; Batista, João Marcos; et al.; Antibacterial activity of prenylated benzopyrans from Peperomia obtusifolia (Piperaceae); Taylor & Francis Ltd; Natural Product Research; 6-2019; 1-5  
dc.identifier.issn
1478-6419  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/114172  
dc.description.abstract
Peperomia obtusifolia is a herbaceous perennial plant native to the Americas reported as a traditional medicine to treat snake bites and as a skin cleanser. The bioassay-guided fractionation of crude extracts from aerial parts of P. obtusifolia against a panel of clinically important fungi and bacteria, showed that hexane and dichloromethane extracts demonstrated selective bacterial inhibition, allowing the isolation of the known compounds peperobtusin A (1), and 3,4-dihydro-5-hydroxy-2,7-dimethyl-8-(3”-methyl-2”-butenyl)-2-(4’-methyl-1’,3’-pentadienyl)-2H-1-benzopyran-6-carboxylic acid (2) from dichloromethane extract. Compound 2 was active against Gram-positive bacteria including community acquired methicillin-resistant Staphylococcus aureus (CA-MRSA) isolates and an Enterococcus faecalis vancomycin-resistant strain, with minimal inhibitory concentration (MIC) values of 4 μg/mL (10.8 μM) and 8 μg/mL (21.6 μM) respectively. The interaction of compound 2 with the bacterial membrane was demonstrated by means of Zeta potential experiments on S. aureus, then confirming the membrane damage by fluorescent microscopy experiments.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Taylor & Francis Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIBACTERIAL  
dc.subject
CA-MRSA  
dc.subject
MRSA  
dc.subject
PEPEROMIA OBTUSIFOLIA  
dc.subject
PRENYLATED BENZOPYRANS  
dc.subject
STAPHYLOCOCCUS AUREUS  
dc.subject
ZETA POTENTIAL  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Antibacterial activity of prenylated benzopyrans from Peperomia obtusifolia (Piperaceae)  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-08-05T16:43:44Z  
dc.journal.pagination
1-5  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Ruiz Mostacero, Nathalie. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química Orgánica. Área Farmacognosia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Castelli, Maria Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química Orgánica. Área Farmacognosia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cutró, Andrea Carla. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hollmann, Axel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Batista, João Marcos. Universidade Federal de Sao Paulo; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Furlan, Maysa. Universidade Federal de Sao Paulo; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Valles, Julieta. Provincia de Santa Fe. Municipalidad de Rosario. Secretaría de Salud. Centro de Especialidades Médicas Ambulatorias de Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fulgueira, Cecilia Luisa. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Microbiología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: López, Silvia Noelí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química Orgánica. Área Farmacognosia; Argentina  
dc.journal.title
Natural Product Research  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14786419.2019.1628751  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/14786419.2019.1628751