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dc.contributor.author
Valerga, Lucia  
dc.contributor.author
Darré, Magalí  
dc.contributor.author
Zaro, Maria Jose  
dc.contributor.author
Arambarri, Ana Maria  
dc.contributor.author
Vicente, Ariel Roberto  
dc.contributor.author
Lemoine, María Laura  
dc.contributor.author
Concellón, Analía  
dc.date.available
2020-08-28T15:37:36Z  
dc.date.issued
2019-01  
dc.identifier.citation
Valerga, Lucia; Darré, Magalí; Zaro, Maria Jose; Arambarri, Ana Maria; Vicente, Ariel Roberto; et al.; Micro-structural and quality changes in growing dark-purple eggplant (solanum melongena L.) as affected by the harvest season; Elsevier Science; Scientia Horticulturae; 244; 1-2019; 22-30  
dc.identifier.issn
0304-4238  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/112634  
dc.description.abstract
Whereas the production season is accepted to exert profound influence on fruit physiology, micro-structure and quality, very few studies have attempted to find liaisons between these traits. Herein, we determined the micro-structural and quality changes of eggplant fruit produced in Late Spring (mean air temperature 22 °C; max. 28 °C; min. 16 °C), Late Summer (mean air temperature 19 °C; max. 25 °C; min. 13 °C) and Late Fall (mean air temperature 11 °C; max. 15 °C; min. 6 °C), at three growing stages: Baby (S1, 9 cm length), Commercially mature (S2, 17 cm length) and Advanced commercially mature (S3, 21 cm length). We followed fruit elongation and assessed at harvest the size of epidermal and parenchyma cells, cuticle thickness, respiration rate, dry matter, firmness, seed number, seed size and seediness. The time required to reach commercial maturity was 3?4 times shorter in Late Spring than in Late Fall. Micro-structural evaluations showed that Late Spring fruit had epidermal and epicarp cells per unit area than Late Fall eggplants, which in turn presented thinner cuticles and a less compact large-celled central endocarp parenchyma. Commercially mature Late Fall eggplants also lighter color, showed lower respiration and were firmer than fruit growing earlier in the season. For all maturity stages fruit dry matter content was the parameter correlating best with fruit firmness (r = 0.71). Late Summer fruit tended to show intermediate properties, but had higher seed number, size and seediness. Overall, results show the influence that the growing season exerts on eggplant metabolism, micro-structure and quality.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CUTICLE  
dc.subject
EPIDERMAL  
dc.subject
PARENCHYMA  
dc.subject
RESPIRATION  
dc.subject
FIRMNESS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Micro-structural and quality changes in growing dark-purple eggplant (solanum melongena L.) as affected by the harvest season  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-05-27T16:35:53Z  
dc.identifier.eissn
1879-1018  
dc.journal.volume
244  
dc.journal.pagination
22-30  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Valerga, Lucia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Darré, Magalí. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaro, Maria Jose. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Arambarri, Ana Maria. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Morfología Comparada de Espermatofitas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vicente, Ariel Roberto. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lemoine, María Laura. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Concellón, Analía. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Scientia Horticulturae  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.scienta.2018.09.032  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/yxdoetu2