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dc.contributor.author
Condes, María Cecilia  
dc.contributor.author
Echeverría, Ignacio  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi  
dc.contributor.other
Montero García, María Pilar  
dc.contributor.other
Gomez Guillén, María del Carmen  
dc.contributor.other
López Caballero, M. Elvra  
dc.contributor.other
Barbosa Cánovas, Gustavo V.  
dc.date.available
2020-07-22T15:39:19Z  
dc.date.issued
2016  
dc.identifier.citation
Condes, María Cecilia; Echeverría, Ignacio; Añon, Maria Cristina; Mauri, Adriana Noemi; Nanocompounds as Formulating Aids; CRC Press - Taylor & Francis Group; 2016; 241-262  
dc.identifier.isbn
9781482218312  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/109862  
dc.description.abstract
Nanotechnology involves the characterization, fabrication, and/or manipulation of structures, devices,or materials that have, or at least, contain components with at least one dimension that is approximately 1–100 nm long. When particle size is reduced below this threshold, the resulting material exhibits physical and chemical properties that are significantly different from the properties of macroscale materials composed of the same substances.Undeniably, the most active area of food nanoscience research and development is packaging, where significant advances in the nanoreinforcement of biobased materials provide a more solid ground toward increasing the technical and economic competitiveness of renewable polymers for different applications.Because of their size, the nanoreinforcements have a high aspect ratio that involves a relative larger surface area per mass of filler than the microreinforcements, which causes a strong interaction with the polymer matrix. As a result, it is expected that the resulting materials could exhibit better mechanical and barrier properties, thermal stability, chemical resistance, and surface appearance. Interestingly,these improvements can be achieved with low loading levels (≤ 5%–10%), while traditional compounds need higher filler contents (40%–50%) to achieve the same reinforcement effect. This phenomenon leads to reductions in the weight for the same behavior—which is important for various applications—or increased resistance and better barrier properties to similar structural dimensions. These facts makethem very interesting to be used in packaging materials (Rhim et al., 2007; Zhao et al., 2008).This chapter resumes the recent advances in bionanocomposites and their preparation techniques,properties, and applications  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
CRC Press - Taylor & Francis Group  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Nanocompounds  
dc.subject
Materials  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Nanocompounds as Formulating Aids  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2020-05-27T18:09:19Z  
dc.journal.pagination
241-262  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Condes, María Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Echeverría, Ignacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.taylorfrancis.com/books/e/9781315373713/chapters/10.1201/9781315373713-23  
dc.conicet.paginas
598  
dc.source.titulo
Edible Films and Coatings: Fundamentals and Applications