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dc.contributor.author
Condes, María Cecilia
dc.contributor.author
Echeverría, Ignacio
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi
dc.contributor.other
Montero García, María Pilar
dc.contributor.other
Gomez Guillén, María del Carmen
dc.contributor.other
López Caballero, M. Elvra
dc.contributor.other
Barbosa Cánovas, Gustavo V.
dc.date.available
2020-07-22T15:39:19Z
dc.date.issued
2016
dc.identifier.citation
Condes, María Cecilia; Echeverría, Ignacio; Añon, Maria Cristina; Mauri, Adriana Noemi; Nanocompounds as Formulating Aids; CRC Press - Taylor & Francis Group; 2016; 241-262
dc.identifier.isbn
9781482218312
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/109862
dc.description.abstract
Nanotechnology involves the characterization, fabrication, and/or manipulation of structures, devices,or materials that have, or at least, contain components with at least one dimension that is approximately 1–100 nm long. When particle size is reduced below this threshold, the resulting material exhibits physical and chemical properties that are significantly different from the properties of macroscale materials composed of the same substances.Undeniably, the most active area of food nanoscience research and development is packaging, where significant advances in the nanoreinforcement of biobased materials provide a more solid ground toward increasing the technical and economic competitiveness of renewable polymers for different applications.Because of their size, the nanoreinforcements have a high aspect ratio that involves a relative larger surface area per mass of filler than the microreinforcements, which causes a strong interaction with the polymer matrix. As a result, it is expected that the resulting materials could exhibit better mechanical and barrier properties, thermal stability, chemical resistance, and surface appearance. Interestingly,these improvements can be achieved with low loading levels (≤ 5%–10%), while traditional compounds need higher filler contents (40%–50%) to achieve the same reinforcement effect. This phenomenon leads to reductions in the weight for the same behavior—which is important for various applications—or increased resistance and better barrier properties to similar structural dimensions. These facts makethem very interesting to be used in packaging materials (Rhim et al., 2007; Zhao et al., 2008).This chapter resumes the recent advances in bionanocomposites and their preparation techniques,properties, and applications
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
CRC Press - Taylor & Francis Group
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Nanocompounds
dc.subject
Materials
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Nanocompounds as Formulating Aids
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2020-05-27T18:09:19Z
dc.journal.pagination
241-262
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Condes, María Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Echeverría, Ignacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.taylorfrancis.com/books/e/9781315373713/chapters/10.1201/9781315373713-23
dc.conicet.paginas
598
dc.source.titulo
Edible Films and Coatings: Fundamentals and Applications
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