Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Occurrence and diversity of yeast species isolated from fish feed and tambatinga gut

Pinheiro, Raizza Eveline E.; Dourado Rodrigues, Aline Maria; Santos, Julliet Teixeira de O.; Costa, Juliana de A.; Pereyra, Carina MaricelIcon ; Torres, Adriana MabelIcon ; Rosa, Carlos A.; Santos, Ana Raquel de O.; Muratori, Maria Christina S.
Fecha de publicación: 09/2018
Editorial: Pontificia Universidad Católica de Valparaíso
Revista: Latin American Journal of Aquatic Research
ISSN: 0718-560X
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Otras Ciencias Veterinarias

Resumen

The present study aimed to identify yeasts species isolated from fish feed and the intestinal tracts of tambatinga fish (Colossoma macropomum × Piaractus brachypomum) cultivated in a Brazilian fish farm. Twenty tambatingas and 30 fish feed samples from different brands were acquired from two commercial establishments in the state of Piauí, Brazil. The sampled guts were divided into three equal parts, namely the anterior, medium and posterior portions, totaling 60 samples. Molecular identification was performed by PCR amplification and sequencing of the D1/D2 regions of the large rRNA subunit gene. Sixteen Candida nivariensis strains in the gut were identified. The fish feed samples showed a higher variability of yeast species, with the following species isolated: Hyphopichia burtonii (23.08%), Lodderomyces elongisporus (15.39%) and Trichosporon asahii (15.39%), Candida nivariensis (7.69%), C. orthopsilosis (7.69%), C. parapsilosis (7.69%), Rhodotorula minuta (7.69%), Sterigmatomyces elviae (7.69%), Cryptococcus liquefaciens (7.69%). Yeast found in feed, however, was not always isolated from tambatinga gut. Molecular identification allowed for the isolation of yeast species not previously reported in fish feed and gut samples.
Palabras clave: AQUACULTURE , CANDIDA NIVARIENSIS , COLOSSOMA MACROPOMUM , PIARACTUS BRACHYPOMUM
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 383.1Kb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/104841
URL: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-560X2018000400
DOI: http://dx.doi.org/10.3856/vol46-issue4-fulltext-22
Colecciones
Articulos(CCT - CORDOBA)
Articulos de CTRO.CIENTIFICO TECNOL.CONICET - CORDOBA
Citación
Pinheiro, Raizza Eveline E.; Dourado Rodrigues, Aline Maria; Santos, Julliet Teixeira de O.; Costa, Juliana de A.; Pereyra, Carina Maricel; et al.; Occurrence and diversity of yeast species isolated from fish feed and tambatinga gut; Pontificia Universidad Católica de Valparaíso; Latin American Journal of Aquatic Research; 46; 4; 9-2018; 837-842
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES