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dc.contributor.author
Fabersani Marrades, Mario Emanuel  
dc.contributor.author
Grande, Maria Virginia  
dc.contributor.author
Coll Araoz, Maria Victoria  
dc.contributor.author
Zannier, Martin  
dc.contributor.author
Sanchez, Sara Serafina del V.  
dc.contributor.author
Grau, Alfredo  
dc.contributor.author
Oliszewski, Ruben  
dc.contributor.author
Honore, Stella Maris  
dc.date.available
2020-04-02T19:01:51Z  
dc.date.issued
2018-10  
dc.identifier.citation
Fabersani Marrades, Mario Emanuel; Grande, Maria Virginia; Coll Araoz, Maria Victoria; Zannier, Martin; Sanchez, Sara Serafina del V.; et al.; Metabolic effects of goat milk yogurt supplemented with yacon flour in rats on high-fat diet; Elsevier; Journal of Functional Foods; 49; 10-2018; 447-457  
dc.identifier.issn
1756-4646  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/101711  
dc.description.abstract
This study aimed to evaluate the effects of addition of yacon flour on the quality parameters of goat milk yogurt and investigate the metabolic effects of its regular consumption on high fat diet-fed Wistar rats (30 days). The formulation containing 7% (w/v) yacon flour had higher nutritional values, acceptable sensory attributes and higher count (107 cfu/g) of viable probiotic microorganisms, with shelf life of at least 30 days. 7% yacon flour addition improved goat yogurt sugar profile, reducing lactose (0.94%) and increasing prebiotic fructooligosacharides (4.55%) content in the final product. Supplementation of goat yogurt + yacon to a high fat diet resulted in lower body weight, body mass index, fasting glucose levels, HOMA-IR and atherogenic indices of rats, improving the effects of goat yogurt or yacon flour alone (P < 0.05). Our results showed conclusive evidence indicating that goat yogurt + yacon is an excellent functional food that avoids the metabolic impact of high fat feeding.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
FUNCTIONAL FOOD  
dc.subject
GOAT YOGURT  
dc.subject
METABOLIC EFFECTS  
dc.subject
PREBIOTICS  
dc.subject
PROBIOTICS  
dc.subject
YACON FLOUR  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Metabolic effects of goat milk yogurt supplemented with yacon flour in rats on high-fat diet  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-16T19:27:17Z  
dc.identifier.eissn
2214-9414  
dc.journal.volume
49  
dc.journal.pagination
447-457  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Fabersani Marrades, Mario Emanuel. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Grande, Maria Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Coll Araoz, Maria Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zannier, Martin. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Ecología Regional. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Ecología Regional; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sanchez, Sara Serafina del V.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Grau, Alfredo. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Oliszewski, Ruben. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Honore, Stella Maris. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Functional Foods  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464618304742  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jff.2018.08.042