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dc.contributor.author
Fabersani Marrades, Mario Emanuel
dc.contributor.author
Grande, Maria Virginia
dc.contributor.author
Coll Araoz, Maria Victoria
dc.contributor.author
Zannier, Martin
dc.contributor.author
Sanchez, Sara Serafina del V.
dc.contributor.author
Grau, Alfredo
dc.contributor.author
Oliszewski, Ruben
dc.contributor.author
Honore, Stella Maris
dc.date.available
2020-04-02T19:01:51Z
dc.date.issued
2018-10
dc.identifier.citation
Fabersani Marrades, Mario Emanuel; Grande, Maria Virginia; Coll Araoz, Maria Victoria; Zannier, Martin; Sanchez, Sara Serafina del V.; et al.; Metabolic effects of goat milk yogurt supplemented with yacon flour in rats on high-fat diet; Elsevier; Journal of Functional Foods; 49; 10-2018; 447-457
dc.identifier.issn
1756-4646
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/101711
dc.description.abstract
This study aimed to evaluate the effects of addition of yacon flour on the quality parameters of goat milk yogurt and investigate the metabolic effects of its regular consumption on high fat diet-fed Wistar rats (30 days). The formulation containing 7% (w/v) yacon flour had higher nutritional values, acceptable sensory attributes and higher count (107 cfu/g) of viable probiotic microorganisms, with shelf life of at least 30 days. 7% yacon flour addition improved goat yogurt sugar profile, reducing lactose (0.94%) and increasing prebiotic fructooligosacharides (4.55%) content in the final product. Supplementation of goat yogurt + yacon to a high fat diet resulted in lower body weight, body mass index, fasting glucose levels, HOMA-IR and atherogenic indices of rats, improving the effects of goat yogurt or yacon flour alone (P < 0.05). Our results showed conclusive evidence indicating that goat yogurt + yacon is an excellent functional food that avoids the metabolic impact of high fat feeding.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
FUNCTIONAL FOOD
dc.subject
GOAT YOGURT
dc.subject
METABOLIC EFFECTS
dc.subject
PREBIOTICS
dc.subject
PROBIOTICS
dc.subject
YACON FLOUR
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Metabolic effects of goat milk yogurt supplemented with yacon flour in rats on high-fat diet
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-10-16T19:27:17Z
dc.identifier.eissn
2214-9414
dc.journal.volume
49
dc.journal.pagination
447-457
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Fabersani Marrades, Mario Emanuel. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Grande, Maria Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Coll Araoz, Maria Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zannier, Martin. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Ecología Regional. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Ecología Regional; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sanchez, Sara Serafina del V.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Grau, Alfredo. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Oliszewski, Ruben. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Honore, Stella Maris. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
dc.journal.title
Journal of Functional Foods
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464618304742
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jff.2018.08.042
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