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dc.contributor.author
Ciannamea, Emiliano Manuel  
dc.contributor.author
Espinosa, Fabian Juan Pablo  
dc.contributor.author
Stefani, Pablo Marcelo  
dc.contributor.author
Ruseckaite, Roxana Alejandra  
dc.date.available
2017-12-29T13:49:22Z  
dc.date.issued
2017-08-22  
dc.identifier.citation
Ruseckaite, Roxana Alejandra; Stefani, Pablo Marcelo; Espinosa, Fabian Juan Pablo; Ciannamea, Emiliano Manuel; Long-term stability of compression-molded soybean protein concentrate films stored under specific conditions; Elsevier; Food Chemistry; 243; 22-8-2017; 448-452  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/31915  
dc.description.abstract
Post-processing evolution of the functional properties of soybean protein concentrate (SPC) films, plasticized with varying levels of glycerol and processed by compression molding, was examined over a period of 90 days. Films stored in the glassy state (25 ± 2 °C and 65 ± 2% relative humidity) lost glycerol and water over time, as determined by gas chromatography and the decline in moisture content. SPC films plasticized with 40–50% glycerol showed a time-dependent increment of the elastic modulus and the tensile strength. In turn, the elongation, barrier properties, soluble mass and opacity of these films varied marginally with time. By contrast, films with 30% glycerol lost the most moisture and their elongation was reduced significantly, while water vapor permeability slightly increased with aging. The performance of aged films resulted from the balance between plasticizer and water loss, and the progressive replacement of unordered structures by intermolecular hydrogen bonded β-sheets and aggregates.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Soy Protein Concentrate  
dc.subject
Films  
dc.subject
Compression Molding  
dc.subject
Aging  
dc.subject
Mechanical Properties  
dc.subject
Barrier Properties  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Long-term stability of compression-molded soybean protein concentrate films stored under specific conditions  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-12-04T18:04:56Z  
dc.journal.volume
243  
dc.journal.pagination
448-452  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Ciannamea, Emiliano Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Espinosa, Fabian Juan Pablo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Stefani, Pablo Marcelo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ruseckaite, Roxana Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.rights.embargoDate
2022-08-22  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0308814617314024  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.08.069