Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Lutz, María Cecilia  
dc.contributor.author
Lopes, Christian Ariel  
dc.contributor.author
Rodríguez, María Eugenia  
dc.contributor.author
Sosa, M. Cristina  
dc.contributor.author
Sangorrin, Marcela Paula  
dc.date.available
2017-01-19T20:44:21Z  
dc.date.issued
2013-06  
dc.identifier.citation
Lutz, María Cecilia; Lopes, Christian Ariel; Rodríguez, María Eugenia; Sosa, M. Cristina; Sangorrin, Marcela Paula; Efficacy and putative mode of action of native and commercial antagonistic yeasts against postharvest pear pathogens; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 164; 2-3; 6-2013; 166-172  
dc.identifier.issn
0168-1605  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/11669  
dc.description.abstract
The putative mechanisms of action involved in the biocontrol capacity of four yeast strains (Cryptoccocus albidus NPCC 1248, Pichia membranifaciens NPCC 1250, Cryptoccocus victoriae NPCC 1263 and NPCC 1259) against Penicillium expansum and Botrytis cinerea were studied in vitro and in situ assays. C. albidus YP commercial strain was also evaluated with comparative purposes. All yeast strains showed different mechanisms including: wound colonization, germination inhibition, biofilms formation, secretion of killer toxins, competition for nutrient and secretion of hydrolytic enzymes (protease, quitinase and glucanase activities). The relationship between strains (and their associated antagonist mechanisms) and the in situ antagonist activity was also evaluated and our results suggest that mechanisms such as hydrolytic enzymes production, the ability for wounds colonization, toxin killer production and germination inhibition are the most important for biocontrol activity. Multiple modes of action as documented in this study might explain why P. membranifaciens NPCC 1250 and C. victoriae NPCC 1263 provided excellent control of postharvest pears disease.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Postharvest Diseases  
dc.subject
Mode of Action  
dc.subject
Antagonist Yeast  
dc.subject
Biocontrol  
dc.subject
Pyrus Communis L  
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Efficacy and putative mode of action of native and commercial antagonistic yeasts against postharvest pear pathogens  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-01-17T19:20:33Z  
dc.journal.volume
164  
dc.journal.number
2-3  
dc.journal.pagination
166-172  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Ámsterdam  
dc.description.fil
Fil: Lutz, María Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo En Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ingeniería; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lopes, Christian Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo En Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ingeniería; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo En Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ingeniería; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Medicina; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sosa, M. Cristina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Cs.agrarias. Departamento de Biologia Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sangorrin, Marcela Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo En Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168160513001797  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2013.04.005